Semifabricatele stratificate pe baza de lemn sunt compozite realizate din mai multe straturi diferite de materiale. Deoarece sunt compozite pe baza de lemn, la acestea se foloseste si banzic lemn, si compozitele stratificate sunt realizate de obicei din mai multe straturi de furnire tehnice incleiate cu adeziv. Pentru a se obtine o mai buna rezistenta, estetica, omogenitate, stabilitate termica sau la actiunea umiditatii, pe langa straturile de furnire se pot introduce folii din materiale plastice, textile, hartie, metal, fibra de sticla sau carbon, fibra vegetala de in, canepa etc.
Materialul de baza al compozitelor lemnoase stratificate este furnirul tehnic. Conservarea materiei prime este specifica anotimpului si speciei lemnoase, procedeele principale de conservare si protectie bazandu-se pe mentinerea lemnului in conditii de umiditate nefavorabila dezvoltarii ciupercilor si aparitiei crapaturilor. Ciupercile sunt aerobe si se dezvolta la temperaturi de cca 20 de grade si o umiditate de cca 55 %, iar crapaturile se datoreaza reducerii rapide a umiditatii in special la capete si la exteriorul bustenilor. Pentru a obtine lemn mai bun, trebuie sa apelam si la conservarea in apa care se face numai in anotimpul cald, fiind necesara schimbarea periodica a apei pentru a se evita infestarea lemnului. Conservarea prin stropire se face pentru busteni cu umiditatea initiala peste 65-70 %. Stropirile se fac zilnic, avand o durata de 10-15 minute la intervale de 1-2 ore, in timpul zilei si 1-2 stropiri in timpul noptilor calduroase.
Operatia de plastifiere a bustenilor contribuie la inmuierea lemnului in vederea debitarii prin derulare centrica in bune conditii. Referitor la acest aspect se poate spune ca plasticitatea naturala a foioaselor moi este mai mare decat a foioaselor tari, lemnul tanar este mai plastic decat cel batran, lemnul din alburneste mai plastic decat cel din duramen, lemnul umed este mai plastic decat celuscat, iar lemnul incalzit este mai plastic decat cel rece.
Procedeele de plastifiere ale bustenilor se bazeaza pe actiunea simultana a caldurii si umiditatii, care realizeaza scindarea punctilor ligno-celulozice, reduce fortele de coeziune si inmoaie stratul de lipire dintre celule, strat bogat in lignina si pectine. Daca vorbim de taierea lemnului, atunci putem vorbi de un ferastrau banzic lemn, pe care il puteti achizitiona online de la http://emasiniunelte.ro/.