Cum intretinem corect pilote puf gasca si pernele?

Cum e si firesc, dupa ce cumparam orice produs trebuie sa il si intretinem cum trebuie ca sa-l avem cat mai mult timp. Uzura intervine oricum, insa viata produsului poate fi prelungita daca se respecta anumite reguli de intretinere. In cazul unor pilote puf gasca sau perne, intretinerea e si mai importanta pentru ca acestea se pot umple de bacterii si acarieni ce pot distruge intr-o secunda starea de bine a intregii familii. In functie de materialul din care sunt realizate si de cat de mult sunt folosite, pilotele si pernele au diverse modalitati de intretinere.

Cu cat pilota este mai groasa si mai calduroasa, cu atat e posibil ca mai multe bacterii sa apara pe suprafata ei sau in ea. Un factor care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor este si materialul cu care sunt umplute, respectiv puf de gasca, rata, lana sau bumbac si matase ori chiar fibre sintetice hipoalergenice. Daca aveti pilote puf gasca le puteti spala la masina la un program de 60 de grade cu stoarcere, cu suficient detergent pentru a putea igieniza intreaga perna. La final, cand s-a uscat, pilota nu se calca, nu se lasa la aerisit in mediu umed si in medii pline de praf, se tine de preferat intr-un plastic etans pe toata perioada neutilizarii. In afara de spalat, pilotele trebuie scuturate, verificate sa nu fie rupte, sa nu curga material de umplutura din ele, nu trebuie transpirat excesiv sub ele, nu trebuie sa vina in contact direct cu pielea. La randul lor, pernele sunt si ele umplute cu puf, fibre sintetice, pene, trebuie aerisite permanent ca sa puteti scapa de praful acumulat la interior, in material. Pernele se pot spala foarte bine in masina, cu detergent, trebuie sa fie uscate bine si stoarse pentru a nu se mucegai umplutura.

Primul semn ca perna nu a fost stoarsa corect e mirosul urat resimtit dupa uscare-apare din pricina umpluturii plina de bacterii a caror aparitie este favorizata de umiditate excesiva. Ca sa nu aveti probleme cu pilotele si pernele, trebuie sa le aerisiti zilnic, sa aveti umiditate scazuta in camere si sa le igienizati corespunzator atunci cand devin prea murdare.