Panouri fotovoltaice si preturile lor

V-ati saturat sa tot platiti un pret mult prea mare pentru energia electrica ce va este furnizata? Nu stiu cine ar raspunde cu “nu”, la aceasta intrebare, cu siguranta empatizati cu mine in acest moment. Faceti un exercitiu de imaginatie si ganditi-va la o lume in care, noi, ne-am construi, fiecare, propriile sisteme de energie si am exploata resursele regenerabile de energie. Acum reveniti in prezent. Realizati ca acest lucru este posibil si foarte aproape de realitatea actuala?

In Germania, aproximativ 1, 3 milioane de persoane au un sistem fotovoltaic instalat si numarul lor este in continua crestere. Putem ajunge pana in punctul in care sa ne asiguram in proportie de 100% independenta energetica. Putem gasi panouri fotovoltaice la un pret avantajos, import de componente chiar din Germania. Pentru a va asigura o rentabilitate maxima, puteti alege cat de mare sa fie investitia in panourile fotovoltaice, cate aveti nevoie sa va montati, in functie de valoarea medie a facturii de curent electric. De mentionat este si faptul ca, preturile panourilor pot varia cu pana la 20% in functie de marca, iar eficienta instalatiilor depinde de sistemele folosite Trebuie sa tineti cont si de costurile de mentenanta, intrucat aceste panouri necesita o ingrijire atenta, spalare, pentru a nu se depune straturi de praf ce ar implica pierderea eficientei si implicit scurtarea duratei de viata. Mai sunt si alte costuri suplimentare, cum ar fi cele cu invertorul, responsabil cu stocarea unei parti din energia produsa, pentru a fi consumata noaptea.

Amortizarea costurilor unei astfel de investitii se produce mai rapid daca consumul actual de energie electrica este mare. Cu cat factura dumneavoastra actuala este mai mare cu atat veti recupera mai rapid banii investiti in panourile fotovoltaice, intrucat costurile cu energia electrica se vor reduce semnificativ si veti face economii foarte mari. Recuperarea investitiei se face mai lent, cam in jur de 10-15 ani, in cazul unui consum mic, de exemplu, daca aveti facturi lunare pana in 100 lei.