Ernst Lanzer (omul sobolan)

Ernst Lanzer sau Rat Man a fost un caz monumental pe care Freud l-a rezolvat, prin care acesta a putut vedea daca aceleasi tehnici psihoanalitice folosite pentru a trata isteria mergeau si la pacientii cu alte boli. In cazul lui Lanzer, era vorba de gandurile obsesive. Cand pacientul sau a ajuns pe mainile sale, avea foarte multe ganduri obsesive. El se temea ca va ajunge sa isi taie gatul din cauza gandurilor negre, dar si ca se va intampla ceva foarte rau fie tatalui sau, fie femeii alaturi de care voia sa isi intemeieze o familie. Avea si o teama ineplicabila majora de sobolani, care aparuse dupa ce auzise niste povesti terifiante in armata, despre metode de tortura cu aceste rozatoare, care urmau sa fie puse si pe tatal sau si pe femeia sa.

Tortura la care se referea presupunea existenta unor „buchete” de sobolani care incepeau sa manance din oameni din zona anusului pana in intestine. Prima observatie a lui Freud a fost o anumita expresie pe fata pacientului, acesta fiind cumva nerabdator sa afle cam cum e cand un soboland iti intra in dos. A fost diagnosticat cu un complex al lui Oedip mai complicat, care presupunea o lipsa de echilibru intre dragoste, ura, teama, toate directionate catre femeia sa, tata, si… sobolani. Simbolistica sobolanilor care urmau sa intre prin anus era una mai complexa, in sensul ca se referea la preocupari legate de curatenie, o comparatie intre bani si excremente, iar sobolanii erau copii. Copiii-sobolani erau o simbolistica cu adanci radacini in copilarie, atunci cand multi micuti cred ca actul nasterii are loc prin anus si nu la nivel vaginal. Singura data cand pacientul a fost batut la fund de catre tatal sau a fost aceeasi cu singura data cand a putut sa atinga un corp nud al unei femei, respectiv guvernanta sa.

Cazul e unic si pentru ca au ramas notele lui Freud si raportul oficial, de unde si lipsa de neutralitate afisata de Freud cand venea vorba de relatia medic-pacient-la unii le expedia carti postale din vacante.