Informatii despre Cugir direct de la sursa

Cugirul s-a dezvoltat din vechea asezare rurala Kudsir, atestata documentar in anul 1493, devenind oras in anul 1960. Populatia orasului este in prezent de 25.950 cugireni dintre care de nationalitate romana 25.073 locuitori. In imediata apropriere spre est, sud si vest se ridica dealuri ce depasesc 70 de metri altitudine, in mare masura acoperite cu foioase si plantatii de pin. Spre sud de aceste dealuri se intinde regiunea muntoasa, grupa muntilor sureanu ce face parte din Carpatii Meridionali, iar spre nord serpuieste lunca si terasele raului Cugir.

Principala retea hidrografica o constituie bazinul raului Cugir afluent pe partea stanga a raului Mures, avand o lungime de 54 de kilometri. Clima orasului Cugir este de tip temperat-continental cu usoare nuante de excesivitate in regiunile de campie si moderata cu usoare nuante pluviale in regiunile montane. Populatia activa de cugireni a orasului cuprinde aproximativ 13.500 de persoane, respectiv 42,9% din populatia totala, cuprinsa in principal in activitati industriale, constructii de masini, confectii, prelucrarea lemnului, aproximativ 31,9% din populatia totala. In domeniul prestarilor de servicii, comert, activitati hoteliere, transporturi, telecomunicatii, administratie isi desfasoara activitatea un numar de aproximativ 1.600 persoane iar in invatamant, sanatate si cultura isi desfasoara activitatea un numar de circa 650 persoane. Un numar relativ mic de locuitori activeaza in agricultura si silvicultura, aproximativ 9% din populatia activa. Administrativ teritoriul orasului Cugir se invecineaza in N cu comuna Sibot, in N-E cu comuna Salistea, in E cu comunele Sasciori, Pianu si Sugag, in S si in V aflandu-se judetul Hunedoara.

Orasul Cugir este situatiin zona de contact a culoarului depresionar al Orastiei cu Muntii Sureanu, intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, la o altitudine de 30 de metri fata de nivelul marii. Daca aveti ocazia sa ajungeti prin zona, cu sigurannta nu veti fi dezamagiti deoarece peisajele sunt incredibile.