Factori definitorii in realizarea stirilor

Pentru indeplinirea conditiilor ideale de productie a reportajului sau de stiri Alba - trebuie indeplinite patru exigente si acestea incep cu familiarizarea cu subiectul – presupune o rapida evaluare a informatiei din punct de vedere al importantei sale si al interesului potential al publicului, verificarea veridicitatii informatiei initiale, disocierea zvonului de informatia reala. O alta exigenta ce trebuie indeplinita pentru realizarea de stiri este reprezentata de localizarea evenimentului. Aceasta este o faza pregatitoare in care se stabileste contactul cu actorii evenimentelor, care, in unele situatii, sunt avizati asupra intentiei de a realiza un reportaj sau o stire si carora li se cere eventual acordul.

Contactul cu actorii evenimentului isi are importanta lui, mai ales pentru situatiile in care potentialul personaj nu doreste sa fie filmat sau nu doreste sa i se ia declaratia. Este recomandabil ca jurnalistul sa evite pe cat posibil contactele oficiale. Purtatorii de cuvant, birourile de presa ii pot deturna adesea pe jurnalisti de la adevaratele surse, dirijandu-i spre unele irelevante. Localizarea evenimentului este absolut necesara in cazul transmisiilor in direct, pentru ca in acest mod se obtin informatii utile de „bucatarie interna” (se evalueaza locurile unde se plaseaza camera, se verifica daca exista sursa de energie, de lumina etc). Un alt avantaj al reperarii locului este acela de a permite construirea unui scenariu dupa care sa se faca filmarea, ceea ce usureaza infinit situatia la fata locului. Adesea se vorbeste de tehnica „turnat – montat”, care poate fi aplicata in teren. Adica, imaginile sunt filmate conform ordinii din scenariu, iar difuzarea lor va urma strict aceeasi ordine.

Acest mod de lucru este indicat, dar nu si practicat in reportajele de stiri, unde presiunea timpului nu permite o asemenea procedura. Documentarea asupra evenimentului are un scop bine definit. Scopul acestui demers este obtinerea unui maximum de informatie despre actorii, cadrul si contextul evenimentului.