Cafea boabe vs capsule cafea. Ce tip de cafea e mai bun?

Credit foto: Jazabel.ro
Cu o istorie indelungata, cafeaua a reusit sa se transforme dintr-o bautura pe care doar cei avuti o puteau savura, intr-una pe care oricine o poate bea in fiecare dimineata. Cafeaua contine cofeina, o substanta organica ce permite organismului sa isi mentina starea de bine si sa scape de oboseala. Bautura de culoare neagra se obtine din boabe de cafea supuse unui proces de prajire si macinate. Dupa macinare, cafeaua se fierbe si se serveste cu sau fara lapte si zahar. Multa lume prefera sa cumpere cafea boabe sau macinata chiar in fata lor si sa o tina in recipiente speciale, urmand sa o consume gradual.

Cafeaua boabe poate fi macinata si acasa cu o rasnita, poate fi preparata imediat dupa macinare, astfel rezultand o bautura mult mai puternica si mai aromata. Spre deosebire de cafeaua din capsule, cafeaua boabe nu a fost supusa procesarii industriale, nu exista riscul existentei anumitor alergeni, calitatea este mai buna, se poate stabili concentratia cafelei in functie de dorinta si gradul de toleranta al organismului. Pe de alta parte, cafeaua boabe se poate invechi, la fel si cea macinata, isi poate pierde din aroma si gust, fapt care duce inevitabil si la alterarea calitatilor cafelei preparate.

Daca boabele de cafea nu sunt tinute in conditii proprii, in medii sterile, ferite de umezeala si caldura, ele devin inutile, in timp concentratia de substante benefice ajungand sa scada drastic. Capsulele de cafea sunt ambalate individual, in ambalaj exista de multe ori azot care mentine cafeaua proaspata timp de 18 luni, gustul nu se modifica, conditiile de pastrare sunt aceleasi pe toata durata pastrarii capsulelor. Fiecare capsula contine doza corecta de cafea macinata atat ca sa nu isi piarda proprietatile, dupa ce este preparata, capsula nu este refolosita si este stocata in colectoarele de capsule ale aparatelor moderne de cafea, evitandu-se imprastierea continutului ramas. Cafeaua la capsule se prepara mai rapid, insa nu se poate scadea sau creste concentratia, aceasta fiind prestabilita. Cafeaua din capsule ramane proaspata mereu si pentru ca inainte de incapsulare singura expunere a cafelei macinate a fost la aer, doar pentru scurt timp.

Boabele de cafea sau cafeaua macinata trebuie folosite cat mai rapid dupa deschiderea ambalajului. Capsulele moderne cu cafea sunt facute dintr-un plastic special care permite emisii de CO2 fara a permite oxigenului sa intre in contact cu cafeaua, de unde si rezistenta perfecta in timp a continutului incapsulat.