Automatizarea unei parti din procesul de prelucrare lemn se poate face doar cu dispozitive de avans

Intr-o fabrica de mobila sau unde se fac diverse obiecte din lemn, prelucrarea exacta si corecta a pieselor depinde de mai multi factori, printre care de modul in care e tratata piesa si cat de bine e fixata pe masa de lucru. Pentru a putea opera rapid orice miscari de inaintare si frezare sau indreptare a unor bucati de lemn, placi, se folosesc dispozitive de avans, mai ales pe masinile de frezat, pe cele de slefuit cant si pe cele de indreptat sau circulare.

Deplasarea pieselor se face cu ajutorul unor role cauciucate sau senile de cauciuc, iar suportul dispozitivului permite pozitionarea grupului de avans in orice maniera in care e mai eficienta pentru prelucrare rapida. Masina de prelucrare e alimentata constant de acest dispozitive de avans, ghidarea pieselor e perfecta, productivitatea creste, in timpul prelucrarii angajatul putand face si alte operatiuni, nefiind necesar sa stea langa materialul de prelucrat. Dispozitivele de avans au usurat enorm munca celor din industria prelucrarii lemnului in sensul ca fiecare piesa care intra in aceste dispozitive de avans e ghidata prin intreg procesul de prelucrare fara a fi nevoie de interventia umana-astfel sunt evitate si accidentele de munca sau prelucrarea necorespunzatoare a pieselor din lemn din cauza ghidajului gresit. De multe ori, dispozitivele de acest fel sunt foarte utile pe masini de frezat, fierastraie circulare, masini de slefuit sau strunguri si masini de rindeluit.

Din punctul de vedere al tipului de model prezent pe piata, dispozitivele de avans pot fi generale, curb sau pentru copiator. Cele generale au role care garanteaza avans rectiliniu, sunt pentru masinile de frezat, cele curbe sunt pentru piesele curbe si le gasim instalate mai ales la fierastraie, iar cele pentru copiator sunt ideale pentru strungurile cu copiator. Deoarece piesele din lemn catre trebuie bagate in aceste dispozitive nu au aceleasi grosimi exista si un amortizor la nivelul rolelor din dispozitive de avans.