Localismul si radiourile comerciale, modalitati la indemana prin care informatia a ajuns mai rapid la public

Revolutia romana din 1989 a insemnat, pe langa libertate, in toate formele ei, si disparitia comunismului, si o accentuare a nevoii de informatie de calitate, obiectiva, fara exagerari si incercari de manipulare. Daca inainte de 1989 exista doar postul public de radio care era receptionat la nivel national, revolutia a permis aparitia si dezvoltarea ideii de radio comercial si diversificare a tipurilor de radiouri si posturilor de radio care puteau fi receptionate.

In prezent, la nivel national si local sunt deja zeci de posturi de radio la care oamenii pot asculta muzica si cele mai noi informatii din zona lor. Localismul la care tanjeau foarte multi inainte de revolutie a reusit sa devina un lucru obisnuit in urma cu cativa ani, atunci cand s-au inmultit si posturile de radio regionale sau locale. De exemplu, Radio Unirea Alba Iulia transmite pe frecvente radio Teius programele sale, astfel ca locuitorii Teius pot sa stie ce se intampla in tot judetul Alba, dar si la ei in localitate, pot sa auda si sa discute in direct cu personalitatile din comunitate lor, despre problemele lor. Imaginea de ansamblu asupra realitatilor care-i inconjoara s-a obtinut foarte usor prin ascultarea radiourilor nationale sau chiar prin prezentarea obiectiva a informatiilor cu caracter national tot pe frecvente radio Teius. Un alt avantaj al localismului pentru radiourile care emit pe frecvente locale este ca au audiente mai mari decat ar avea un radio national in acea zona, pentru simplul fapt ca toate stirile sau emisiunile de dezbateri sunt despre lucruri si evenimente, decizii care-i privesc direct pe locuitorii acelor orase sau judete, localitati.

Rapiditatea cu care informatia ajunge la cetateni, actualizarea in timp real a desfasurarii evenimentelor, dar si receptionarea posturilor de radio, de exemplu Radio Unirea Alba Iulia pe frecvente radio Teius, chiar si cu ajutorul celor mai simple receptoare radio digitale sau analog determina o informare la timp si foarte obiectiva a tuturor celor interesati-evenimentele se intampla acum si in urmatoarea ora informatia ajunge la cei vizati.