Traim intr-o lume in care le plangem amarul

Cersetorii sunt poate cel mai teribil prag in care poate sa decada un om. Cersetorii sunt miluiti, sunt blagosloviti, injurati, dispretutii, compatimiti si asa mai departe.
Nu sunt deloc de acord cu cersetoria si cred ca nu trebuie sa o incurajam. Cand stau si ma agndesc ca un cersetor castiga mai multi bani ca mine, care muncesc, uneori pe branci, pe unde apuc, ma apuca nebunia si imi vine sa ii bat pe toti. De la un cap la altul. sa ii bat pentru ca sunt deplasati si prea iti intra in viata incalcati, cum zice vorba asta. Macar de s-ar descalta la usa. si nu imi plac deloc. Dar cateodata jur ca mi se rupe sufletul de mila lor, ca sunt om si am suflet. Noroc de suflet ca altfel nu stiu zau ce faceam …

Totusi stau si ma gandesc ca  ei, cersetorii astia au o mare problema: oricat de mult ar strange nu s-ar duce si ei sa manance o masa buna, sa isi ia o haina calumea sau sa isi inceapa o viata decenta intr-o locuinta inchiriata. sincer acuma, ei castiga intr-o zi cat fac eu intr-o saptamana. Ca sa nu mai zic de cate cazuri am auzit cu cersetori care locuiesc in palate (desigur de etnie rroma). sunt o fire toleranta si buna, milostiva, dar ma doare sufletul cand vad atat nedreptate.

Ieri, cand mergeam sa duc gunoiul, chiar ca m-a durut sufletul e o femeie. Acoperita cu vreo 4 gegi si nu exagerez, cu o caicula de balna roasa in cap, cu un sac in spate, cizme sparte gasite probabi pe la gunoi, iar fata nici nu i se mai vedea de rudarie. Curgeau zdrentele de pe ea la propriu si cauta in gunoaie. Alaturi de ea erau 4 caini… cainii din cartier cu care imparte probabil mancarea gasita la container. Gegile ii stateau in spate adunate de parca avea o cocoasa.

Ea, umila, si-a cerut scuze cand am aruncat gunoiul...De ce nu stiu...Cainii se bucurau in jurul ei dand din coada. Ea era probabil singura care le mai spunea vorbe de alint, in rest toata lumea ii goneste. Incepuse sa mearga dinspre container si sa vorbeasca cu cainii. Ii intreba ce fac, ce au mancat azi, daca le este frig… Avea o anumita simpatie pentru “Bulinut”. Cred ca asa ii pusese numele unuia dintre caini, care avea o pata ca o bulina in frunte, el fiind crem tot.

Ma mai intreb acum unde este dreptatea divina. sau poate ca acea femeie daca avea si ea o casa si de mancare, haine curate si o  familie, era tot la fel de rea asemeni celorlalti din cartier care alunga cainii. Containerul se vede de la geamul camerei mele, aici se intampla tot. Vad copii in spatele blocului care arunca cu pietre in caini si oameni care o mai gonesc pe batrana aia...Femeia cersetoare cu multe cojoace, care cu siguranta nici la vara nu le va da jos, cel putin nu pe toate, e singura care sta de vorba cu cainii, animalele, saracele care dau din coada si la o fluieratura, doar - doar, capata si ele un colt de panie uscata. . .