Peste ornamental - Puntius Tetrazoma

Puntius tetrazona este o specie originara din Sumatera, traieste in lacuri bogate in plante acvatice tropicale, alimentate din belsug cu ploi calde. Este  unul dintre cei mai frumosi pesti ornamentali tropicali, avand corpul turtit lateral, prevazut cu inotatoare rosii-sangerii. Coloritul pestelui poate varia de la roz-auriu pana la galben-auriu, cu dungi transversale negre-verzui. Masculul se poate diferentia de femela prin dimensiunea corpului mai mica si printr-un colorit mai viu.

Este un peste mereu agitat, surprins in diverse stari, uneori inotand in bataia razelor e lunima, alteori ascunzandu-se in desisul plantelor, luand pozitia cu capul in jos. Aceasta stare este temporara, majoritatea timpului inotand rapid in grupuri mici. Traieste la o temperatura de minim 20-24 de grade preferand o duritate mica a apei. Se recomanda amplasarea in acvariu a unui strat nisipos sadit cu plante care sa-i asigure un fond intunecos. Sursele de hrana constau indeosebi in larve de chironomide, purici de balta, tubi etc, hrana efectuandu-se de doua ori pe zi. Aceasta specie se inmulteste usor la temperaturi de 23-26 de grade intr-o apa cu un grad de duritate moale. Atinge maturitatea sexuala la varsta de 7-8 luni. Pentru reproducere se foloseste un bazin spatios cu o capacitate de 17-19 litri, bine aerisit, asigurandu-i-se o luminozitate ridicata.

Perechea reproducatoare se va aseza in acvariu seara, reproducerea producandu-se in timpul diminetii timp de mai multe ore. Dupa depunerea si fecundarea icrelor perechea se va scoate din bazin, pentru ca icrele sa nu fie consumate. Perioada de dezvoltare embrionara dureaza 20-28 de ore, la o temperatura de 25 de grade. Dupa zece zile, puietii se vor hrani cu ciclopi marunti, tubi tocati, etc. Puntius Tetrazona se poate asocia intr-un acvariu cu: Rasbora heteromorpha, Colisa ialia, Hemigrammus pulcher, Mollinesia sphenops, Puntius conconius, Badis Badis etc.