Casti audio – avantajele si dezavantajele diferitelor modele existente pe piata

Iti place mult muzica? Tii castile pe urechi in cea mai mare parte a zilei, cand esti in drum spre locul de munca sau cand te intalnesti cu prietenii? Doresti sa asculti muzica preferata la serviciu fara sa iti deranjezi colegii de birou? Daca raspunsul la aceste intrebari este da, inseamna ca ai nevoie de o pereche de casti audio care sa te ajute sa asculti muzica la un nivel inalt de performanta.

Fiecare model de casti audio are propriile avantaje si dezavantaje. In functie de nevoile si dorintele tale, acestea din urma te vor determina sa le cumperi sau nu.

Casti audio mici, interne: avantaje si dezavantaje

Pe piata exista o oferta complexa de modele de casti audio mici cu bulbi de silicon sau plastic. Castile audio intrauriculare redau sunetul si basul cu acuratete si sunt concepute astfel incat sa nu permita pierderea informatiei acustice. Aceste modele de casti sunt prevazute cu cabluri scurte care se potrivesc si in cazul in care vrei sa asculti muzica la telefonul mobil sau la MP3 player.

Castile mici prezinta si dezavantaje deoarece ele pot afecta urechile. Se impune o igiena foarte buna a acestora, intrucat, atunci cand intra in contact cu urechea, ele pot cauza infectii sau chiar leziuni. Un alt dezavantaj al acestor casti audio este acela ca, nefiind foarte bine izolate, fac ca sunetul muzicii sa poate fi ascultat atat de tine, cat si de cei din proximitatea ta.

Modelele mari de casti: avantaje si dezavantaje

Avantajele modelelelor mari de casti sunt acelea ca izoleaza extrem de bine zgomotul din exterior iar modelul este realizat in asa fel incat cei de langa tine sa nu auda muzica pe care o asculti tu. Aceste modele sunt foarte utile in spatii inchise, cum sunt birourile, spre exemplu, si au un fir lung si solid, greu de deteriorat.

Aceste modele de casti audio nu sunt foarte estetice, firul poate incomoda, pot da dureri de cap in cazul in care banda care le fixeaza este ceva mai rigida si pot da si senzatia de supraincalzire a urechii.

Modele de casti medii: avantaje si dezavantaje

Modelele de casti audio medii sunt compatibile cu aparatele muzicale sau cu gadgeturile, sunt foarte usor de purtat pe strada, la drum, sau atunci cand chatuiesti. Ele au si modele wireless.

Ca si dezavantaje, ele nu sunt foarte bine izolate si, cand se fixeaza pe ureche, este posibil ca vecinii de autobuz sau metrou sa fie deranjati de zgomotulul auzit in castile tale. In plus, cand apesi pe urechi, e posibil sa ai dureri de cap.

Medicii recomanda sa nu porti casti audio mai mult de o ora pe zi si, atunci, sonorul lor sa fie cat mai mic, 50 de decibeli, astfel incat sa nu afecteze urechea. Dupa ce ai ascultat o ora de muzica se recomanda trei ore de liniste.