Frenologia

S-ar putea ca de multe ori sa fi vazut un cap de om desenat si cu multe zone delimitate si cu diverse cuvinte ciudate inscrise in respectivel zone. In secolul 19 frenologia se folosea de aceste imagini pentru a ajuta pacientii cu probleme psihice. Frenologia se ocupa de studierea relatiei dintre caracter si forma craniului.

Unul dintre fondatorii neurologiei moderne, Franz Joseph Gall a fost de parere ca prin frenologie putem determina cum anume craniul influenteaza comportamentul uman. Gall a observat matematicieni, sculptori, antrenori, cautand mereu similaritati la nivelul craniului. Teoria sa avea doua mari probleme. Prima se referea la lipsa unei baze stiintifice solide, intamplarea descoperirii unor zone nu era suficienta pentru a putea fi luata in seama teoria. De pilda prudenta era deasupra urechilor pentru ca simtise un damb mai mare la un preot undeva in zona respectiva...

A doua problema tinea de cazurile studiate, el ignorandu-le pe cele care ii contraziceau teoria, exceptiile de la regula care de cele mai multe ori confirmau regula. Cu toate astea el a ajutat la dezvoltarea neurologiei moderne si la o mai buna intelegere a creierului uman.