Pierderea mirosului

Pierderea mirosului inseamna pierderea sanatatii si imbolnavirea. Daca ar fi sa puteti renunta la unul dintre simturi, care ar fi acesta? Multi ar opta pentru miros, care ar parea mai putin important decat celelalte, precum vazul sau auzul. Pierderea mirosului este inceputul degradarii starii noastre de sanatate. Au fost multe studii care au explorat conexiunile dintre miros si sanatatea fizica si psihica.

In octombrie 2014, un studiu a descoperit ca batranii care si-au pierdut mirosul partial erau mai susceptibili sa moara in urmatorii cinci ani. Potrivit unor cercetatori, mirosul se deterioreaza cand ajungem la 20 de ani, multe mirosuri nu mai par asa de pregnante ca la 15 ani. Insa pierderea partiala a mirosului la adult poate fi semn clar ca ne vom confrunta cu Alzheimer, Parkinson, cu depresia.

Un alt studiu din 2012 a arata ca psihopatii au probleme cu mirosul; asta nu inseamna ca oricine are probleme cu mirosul e bolnav psihic. Insa inseamna ca nasul cunoaste mai multe decat credem noi ca stie.