Certificatul energetic si informarea termica

Alaturi de intregul arsenal de documente necesare pentru vanzarea unei proprietati, cu atat mai mult daca este vorba despre o casa nou construita, de cativa ani, normele europene au impus obligatia vanzatorului de a vinde numai impreuna cu certificate de performanta energetica pentru cladirile care se instraineaza. Aceste certificate ofera informatii importante pentru clientii interesati de o locuinta, fie in scopul cumpararii, fie in scopul inchirierii.

Un astfel de document, include in afara de certificatul energetic, o expertiza energetica si un audit energetic, practic o informare termica asupra imobilului care se tranzactioneaza, dar si recomandari pentru eventuale imbunatatiri, care sa conduca la o mai mare eficienta din punct de vedere al costurilor. In general pentru locuintele noi, incadrate in clasa energetica A, sau pentru cladirile anvelopate recent, aceste recomandari sunt inexistente, insa ele sunt intalnite in informarile termice ale cladirilor cu grade mai mici de performanta energetica. In Romania astfel de cerificate sunt obligatorii la vanzarea de locuinte, insa nu la fel de importante in cazul inchirierii, pentru ca de cele mai multe ori inchirierea unui imobil de catre persoane fizice se face fara contract si atunci nu sunt necesare toate aceste formalitati. Insa dincolo de faptul ca obtinerea unui certificat fiscal este o obligatie impusa prin lege, orice cumparator sau persoana care inchiriaza pe termen lung o locuinta ar trebui sa inteleaga necesitatea efectiva a acestui certificat. Este vorba despre un document care nu numai ca acorda un grad de eficienta energetica unei cladiri sau unei locuinte, dar ofera informatii importante chiar despre costurile pe care viitorul proprietar le va suporta anual pentru intretinerea casei.

Informarea termica referitoare la un imobil contine date privind consumul anual de energie necesara pentru incalzire, consumul anual de energie pentru apa calda de consum (calculat in functie de numarul de persoane si de regimul de furnizare al apei calde), consumul anual de energie electrica pentru iluminat, consumul anual de energie pentru ventilarea mecanica daca este cazul, precum si consumul anual de frig pentru climatizare, daca este cazul.