Ce sunt degazoarele si pentru ce sunt utilizate

Degazarea, ca definitie generala, reprezinta procesul de indepartare a unui gaz (sau a mai multor gaze) dintr-un lichid, dintr-un spatiu inchis sau de pe o suprafata solida. Degazoarele, sunt instalatii tehnotermice sau tehnochimice cu ajutorul carora se elimina unul sau mai multe gazedizolvate, fie in scopul purificarii lichidului, fie pentru a capta gazele respective si a le utiliza in alte instalatii.

Degazoarele sunt echipamente utilizate pentru reducerea continutului de oxigen, acidului carbonic si a aerului din apa. Aceste echipamente au sunt importante in tratarea apei de alimentare la cazanele de abur si a agentului termic in termoficare. Rolul principal al degazoarelor este acela de a reduce continutul de dioxid de carbon si de oxigen, minimizand astfel riscul de coroziune.

Degazoarele sunt de mai multe tipuri: degazoare termice, degazoare sub vid, degazoare de CO2. Diferenta dintre aceste degazoare consta in tipul de actiune pentru care sunt utilizate. Ex: degazoarele termice sunt utilizate pentru pretratarea apei de alimentare la canalele cu aburi, degazoarele sub vid sunt utilizate pentru tratarea apei in sistemul de termoficare, degazoarele CO2 sau de dioxid de carbon sunt utilizate in urma decarbonatarii apei sau impreuna cu instalatiile de demineralizare. In contactul cu aerul, apa absoarbe O2, N2 si CO2. Oxigenul si dioxidul de carbon trebuie eliminate deoarece au o actiune coroziva asupra instalatiilor. Oxigenul din apa la temperaturi foarte inalte devine extrem de coroziv. In domeniul chimic, degazarea este utilizata pe o scara foarte larga, fie pentru a purifica o solutie de unele substante daunatoare, fie pentru a capta dintr-o solutie unele gaze necesare in alte procese.

Tipuri de degazare: degazare prin fierbere, degazare prin expandare, degazare la presiune supraatmosferica, degazare la presiune subatmosferica, degazare la presiune atmosferica, degazare la presiune fixa, degazare la presiune alunecatoare (variabila).

Exista mai multe criterii de clasificare a degazoarelor: dupa presiunea de lucru (sub vid, atmosferice, cu suprapresiune), dupa regimul de lucru (cu presiune constanta, cu presiune variabila alunecatoare), dupa modul de repartizare si de curgere a apei (degazoare cu jet de apa curgand in suvite, degazoare cu pelicula, degazoare cu pulverizare, degazoare combinate din celelalte tipuri anterior mentionate), dupa modul de realizare a degazarii (degazoare cu o treapta de degazare, degazoare cu doua trepte de degazare).