Intrebari despre corpul omenesc la care nu putem raspunde

Au oamenii feromoni? Feromonii sunt folosit de animale mai ales in perioada de reproducere pentru a-si „innebuni” partenerul si a-l face sa treaca la treaba, adica la un contact sexual „productiv”. Asa au ajuns oamenii de stiinta sa se intrebe si ce rol pot avea feromonii la oameni si in interactiunile mai intime dintre ei, insa rezultatele au fost confuze.

Multe studii au dovedit ca oamenii sunt afectati de miros, reactioneaza la diferite mirosuri in maniere diverse, insa treaba cu feromonii e mai complicata. Cercetatorii au stabilit ca nu avem in primul rand organul de la animale care detecteaza feromonii – bine, avem unul micut, dar nimeni nu stie ce face, ce e cu el. Oamenii au propriile lor mirosuri influentate genetic, exact ca in cazul amprentelor. De exemplu, bebelusii isi identifica mamicile cu ajutorul mirosului, iar expunerea in acelasi timp la mirosurile celeilalte femei din preajma poate sincroniza ciclul menstrual la un grup de femei. Desigur, mai e foarte mult de invatat despre raspunsul olfactiv al omului. Ce se intampla cand un corp uman e lovit de un fulger? Daca v-ati aflat afara in timpul unei furtuni si ati fost aproape de un obiect de metal, riscul de a fi loviti de traznet a fost imens. Puteati sa muriti, sa ramaneti paralizat pe viata sau sa suferiti arsuri de gradul I pe tot corpul. Pentru a intelege mai bine fenomenul, oamenii de stiinta s-au dus in Africa de Sud, unde furtunile cu traznete sunt dese si periculoase. Au descoperit ca fulgerul are un mod anume de a circula prin corpul uman, totul avand legatura cu descarcarea de energie imensa prin corp intr-un timp foarte scurt.

Desi nu au transat definitiv problema fulgerului care loveste omul, oamenii de stiinta inca mai au multe de invatat pana sa dea un raspuns final. Cum de o femeie nu stie ca e insarcinata? A parut cam dubios cand o femeie a pretins ca timp de noua luni habar nu a avut ca e insarcinata si la final a dat nastere unui copil sanatos, dar s-a intamplat asa ceva in realitate. Este un fenomen foarte rar care merita studiat. Un motiv pentru care o femeie poate sa nu stie ca e gravida este greutatea ei prea mare – este supraponderala. Asa bebelusul nici nu se simte. Chiar daca un ciclu menstrual dintr-o luna care nu a mai venit la timp spune clar ca e o sarcina in curs in corpul femeii, multe doamne si domnisoare supraponderala nu au ciclu menstrual regulat, asa ca daca nu le vine intr-o luna sau doua e ceva normal pentru ele. In timpul sarcinii, pot aparea sangerari vaginale care pot fi interpretate ca un ciclu menstrual normal.

Unele femei pot sa nege ca sunt gravide, sa nu fie constiente de acest fapt, in timp ce altele pot sa nu simta nimic. O pacienta care lucra in domeniul medical si stia clar toata simptomatologia sarcinii uterine nu a avut nici un fel de indiciu ca poarta in pantec viitorul sau copil. Nimeni nu stie nici astazi cum s-a intamplat asa ceva…