Achilleus (Ahile) si slabiciunea sa

Ahile fiul zeitei Thetis si al muritorului Peleu era unul dintre marii eroi din mitologia greaca. Dintre toti cei care au luptat in razboiul Troiei, el a fost cel mai viteaz. Desi nu i-a fost dat sa asiste la caderea Troiei, Ahile a jucat un rol decisiv in obtinerea victoriei aheilor. In ciuda fortei sale supraomenesti, Ahile era muritor. I se prezisese ca va muri si spre deosebire de Heracle nu il va astepta deificarea ci o viata lipsita de speranta, ca umbra in lumea subterana.

Ahile cel extrem de puternic, crud, arogant si foarte aratos a devenit astfel prototipul tuturor celor care trebuie sa plateasca pentru ca au trait o viata surta si intensa, ilustrata si periculoasa. O asemenea viata se sfarseste cu o moarte prematura, asa cum arata exemple precum cuceritorul macedonian Alexandru cel Mare, el insusi un admirator al lui Ahile. Atat Zeus cat si Poseidon i-au facut curte frumoasei Thetis, fiica zeului Nereus, dar din cauza ca o veche profetie spunea ca fiul lui Thetis isi va depasi tatal ea a devenit sotia lui Peleu, regele cetatii Phthia in Tesalia.
La nunta lor au fost plantate semintele Razboiului troian, cand Eris, zeida discordiei a aruncat un mar de aur printre invitati. II era destinat celei mai frumoase dintre zeita;Atena, Afrodita si Hera si-au disputat ,,marul discordiei''. Ele i-au cerutprintului troian Paris sa spuna care e cea mai frumoasa-judecata lui Paris a avut consecinte devastruoase. Thetis stia ca fiul ei va deveni un erou vestit, dar mai stia cu siguranta si ca nu va ajunge la varsta senectutii. Era o mama grijulie si iubitoaree, asa ca s-a straduit ca fiul ei sa nu aiba aceasta soarta, scaldandu-l pe micul Ahile in apele raului subteran HStyx, pentru a-l face nemuritor
A reusit, dar atunci cand l-a scufundat pe micut in apele raului,  l-a tinut de un calcai iar aceasta parte a corpului a ramas vulnerabila. In cele din urma “calcaiul lui Ahile'' s-a dovedit a fi fatal pentru erou. Conform unei alte versiuni spre, disperarea lui Peleu,  Thetis a incercat sa-l faca nemuritor pe micul Ahile aruncandu-l in flacari in timpul noptii si ungandu-l cu ambrozie in timpul zilei. Ahile a fost incredintat inteleptului centaur Chiron, care era preceptorul multor eroi. Printre altele, Chiron l-a invatat pe Ahile sa alerge foarte repede, lucru care l-a ajutat mai tarziu in timpul luptelor. Homer il numeste foarte des in epopeea lui, Iliada,” cel iute de picior''. Pentru ca Thetis stia ca Ahile urma sa moara pe campul de lupta, l-a trimis pe acesta la curtea regelui Lycomede, pe insula Scyros unde a trait o vreme inbracat in haine de fata

Insa acesta nu l-a impiedicat sa aiba un fiu, Neoptolem, cu Deiamia, fica lui Lycomede. Sederea lui Ahile in acest loc la adapost nu a durat mult. Atunci cand aheii s-au imbracat pentru a porni spre Troia pentru a o aduce inapoi pe Elena, Artemis a refuzat sa dea drumul vantului prielnicdaca Agamemnon, comandantul armatei aheilor, nu i-o va aduce ca ofranda pe fiica lui Ifigenia. Agamemnon a ademenit-o pe Ifigenia in protul Aulis, unde se afla flota greaca, promitandu-i ca o va casatori cu Ahile.
Odiseu a fost insarcinat sa-l aduca pe Ahile iar acesta a acceptat cu entuziasm. Deghizat in negustor el a ascuns cateva arme printre obiectele de podoaba cu care s-a prezentat in palatul lui Lycomede. Apoi a poruncit ca trompele sa sune in clipa in care o anumita , , Fecioara'' va alege armele nu bijuteriile. La troia, Ahile a aratat ca este un razboinic fara mila de neinvins. Troienii tremurau de teama de fiecare data cand se arat in carul lui, condus de vizitiul Automedon. Carul era tras de niste cai nemuritori, care stiau sa vorbeasca. Inainte de inceperea asediunlui Troiei, Ahile l-a  ucis pe Cycnos, unul din fii lui Poseidon.
Cycnos era imun la armele obisnuite, asa ca Ahile l-a strangulat folosind cureaua de la coiful acestuia. Troilos unul dintre fii reginei Hecuba si ai zeului Apollo a fost ucis de Ahile intr-o ambuscada; Troilos insotea cateva femei din Troia printre care se afla si Ployxena, care se ducea sa ia apa de langa una din portile cetatii. Aceasta isprava nu a fost deloc una demna de Ahile.

In timpul celor zece ani cat a durat asediul Troiei, aheii au organizat mai multe raiduri si au jefuit diverse cetati mai mici din imprejurimi. Ahile a jucat un rol important in timpul acestor raiduri de prada, el a rapit-o pe frumoasa Briseis, care a devenit sclava si amanta lui. Agamemnon, comandantul armatei aheilor, care avea dreptul la o parte substantiala din prada de razboi a lui Ahile, isi luase si el o sclava. Hriseis i s-a parut mai frumoasa decat sotia lui, Clitemnestra, pe care o lasase acsa dar Hriseis era fiica unui mare preot al lui Apollo si pentru a nu trezi mania zeului, Agamennon a fost obligat sa i-o inapoieze pe Hriseis tatalui ei.