Formular A1 2014

Cu siguranta ca nu mai este niciun secret pentru micile firme care isi detaseaza muncitorii in strainatate faptul ca trebuie sa aiba formularul A1, acesta fiind practic o noua varianta, imbunatatita si cu mai multe adaugiri ale formularului de tip european E101. Astfel ca atunci cand ne referim la formular A1 2014 ne referim practic la tot ceea ce insemna vechiul formular, insa cu anumite completari mai stricte am putea spune.

Acestea fac referire exacta asupra cadrelor sau a cadrului in care se va face utilizarea muncitorilor transfrontalieri. Partea buna este ca formularul A1 2014 poate sa fie obtinut in conditii similare ca si formularul european E 101, deci gradul de dificultate nu este atat de mare pentru cei care sunt deja familiarizati cu situatiile, iar o conditie obligatorie pentru obtinerea lui este ca firma solicitanta sa arate ca realizeaza intr-adevar o activitate in tara. De mentionat este ca daca aveti sau nu aveti formularul A1 va trebui sa respectati reglementarile fiscale date la nivelul Europei, ca sa nu fiti obligati in cele din urma sa platiti taxe aferente in statul in care faceti detasarea. Formularul cel vechi E101 nu facea altceva decat sa stabileasca exact ce taxe sunt platite pentru orice angajat, taxe sociale stabilite din punct de vedere legal, ca si cetatean strain. Modificarile pe care le aduce formularul A1 2014 nu sunt atat de mari, astfel incat “Certificatul cu privire la legislatia aplicabila”, asa cum este si numit, poate sa fie completat de catre angajator, iar acesta nu face altceva decat sa dovedeasca faptul ca salariatul isi plateste toate contributiile in tara membra a Uniunii Europene in care este detasat.

Pentru eliberarea acestui formular este necesar ca angajatorul sa nu aiba datorii catre stat pana la data la care se solicita formularul, fapt pentru care se va scoate un certificat de atestare fiscala.