Particular=lejer?

In ziua de astazi, sa ai o facultate terminata a devenit un “must-have”. Nu neaparat ca te ajuta in ceea ce urmeaza sa faci, dar pentru ca toti prietenii tai au terminat deja una, trebuie neaparat sa fii si tu in trend. Asa ca, ce alta metoda mai simpla ati gasi, ca asta sa se intample, decat daca ati termina una particulara. Dureaza exact cat o facultate de stat dar se parcurge mult mai usor. Examele sunt floare la ureche. Citesti de doua ori, iti faci doua copiute si te prezinti increzator la ele. Ca prin minune, peste o saptamana le-ai si luat. Si uite asa trec 3-4 ani din viata fara sa ii simti. Te trezesti cu facultatea terminata, cu diploma de absolvent si chipurile gata s-o iei din loc. Dar, ia-o din loc daca mai poti. Tu practic nu stii sa faci nimic, pentru ca in toti acesti acesti ani ti-a fost mai confortabil sa bei cafele ori sa dormi, decat sa te prezinti la facultate. Uite asa, ne inconjuram zi de zi de oameni care se lauda ca au terminat dreptul ori contabilitatea si lucreaza ca vanzatori intr-un magazin. Se plang adesea ca nu au ce munci, dar nu ti-ar recunoaste nici in ruptul capului ca ei, de fapt, nu stiu nimic.

Nu contest ca diploma iti este extrem de folositoare oriunde te-ai angaja. Ba chiar iti creste si salariul daca te angajezi in domeniu, dar hai sa nu mai fim ipocriti si sa ne laudam cu niste facultati pe care le-am frecventat de doua ori pe an, si atunci la examene. In culmea nebuniei, este si ideea de a merge mai departe catre master. Daca facultatea s-a parcurs atat de usor, masterul trebuie sa fie cu adevarat floare la ureche. Se frecventeaza oricum mai rar decat facultatea, iar examenele nu-s decat niste referate prezentate la timp. Asa ca, daca lucrurile-s atat de usoare, cu niste banuti ne transformam in adevarati intelectuali.

Nu inteleg de ce facultatile particulare creaza lenesi pe banda rulanta. Probabil vor sa demonstreze ca se poate si la ei si ca promovabilitatea este destul de mare chiar si in cazul acestora. Sau sa fie banutii, ascunsi intr-o taxa, care ii gadila mustatile patronului? Indiferent de motivul intemeierii lor, trebuie sa recunosc ca am intalnit si facultati particulare de renume la noi in tara, care nu numai ca s-au tinut de treaba dar s-au si implicat enorm. Si, oricum ar fi, daca iti doresti cu adevarat sa inveti ceva, vei invata de oriunde, cu sau fara presiune.