Cum se calculeaza perioada fertila

Perioada fertila la femei – metoda calendarului:

Pentru ca femeile sa-si calculeze cat mai exact perioada fertila este necesar, ca acestea sa cunoasca exact data cand apare menstruatia si durata intregului ciclului menstrual. Aceasta perioada fertila se calculeaza pe baza unor perioade menstruale aparute la interval regulat de timp. Este bine de stiut, ca in cazul ciclurilor neregulate, perioada de fertilitate este mult mai dificil de calculat dupa metoda calendarului. Cunoasterea perioadei fertile, este foarte importanta in viata tuturor femeilor, astfel ele pot stii intervalele cand pot ramane insarcinate, sau din contra pot stii cand pot avea relatii sexuale neprotejate fara a exista riscul aparitiei unei sarcini nedorite. Medicii recomanda tuturor femeilor care nu doresc sa ramana insarcinate, sa nu se bazeze intocmai pe calcului acestei perioade, intrucat aceasta nu ofera protectie 100% contra sarcinii. Asadar perioada fertila este in preajma momentului ovulatiei, care are loc inainte cu 14 zile de aparitia menstruatiei. Metoda calendarului este una dintre cele mai folosite metode de calcul, iar aceasta se face astfel: ziua 1 este considerata ziua in care apare ciclul menstrual, urmand sa fie numerotate si urmatoarele zile pana la utlima zi inainte de menstruatia urmatoare. Daca pe perioada a maxim 35 zile, in care aparitia menstruatiei este constanta, atunci femeile pot apela la aceasta metoda, pentru a afla perioada fertila.

Metoda celandarului in cazul ciclului menstrual regulat:

In cazul majoritatii femeilor, perioada ciclului menstrual este de 28 zile, astfel din ziua in care are loc ovulatia si pana la aparitia menstruatiei trec circa 14 zile, asadar in cazul ciclului menstrual de 28 zile, ovulatia are loc in ziua a 14 a. Medicii sustin ca in intervalul cuprins intre ziua a 9 a si ziua a 16 a, sunt sanse foarte mari ca femeile sa ramana insarcinate. Calculul dupa metoda celandarului este facut pentru 4 sau 5 zile inainte de ovulatie si maxim 2 zile dupa ovulatie, iar acest calcul are la baza studiile prin care se stie ca spermatozoizii pot supravietuii in uter pana la 4 – 5 zile, de asemenea acest lcuru este valabil si la maxim 2 zile dupa ovulatie.

Metoda calendarului in cazul ciclului neregulat:

In cazul ciclului neregulat este foarte dificil de calculat perioada fertila, intrucat ciclul nu are o data fixa cand apare, insa si in aceast caz se poate incerca o perioada de calculatie. Perioada de calculatie se va face astfel: se va monitoriza ciclul pe o perioada de 6 luni si se va nota aparitia acestuia. Dintre toate datele pe parcursul celor 6 luni si ia data cea mai mica si data cea mai mare a aparitiei ciclului, iar mai apoi conform metodei celandarului din acele perioade se vor scade cele 14 zile, rezultand perioada fertila. In cazul in care femeile au un ciclu neregulat, este recomandabil sa nu aiba contacte sexuale neprotejate, deoarece riscul sa apara o sarcina nedorita creste simtitor. De asemenea in cazul ciclului menstrual neregulat, este recomandat ca femeile sa apeleze la metode precum: verificarea temperaturi bazale, verificarea mucusului cervical, sau de ce nu un test de ovulatie, metode pot sa ofere un plus de precizie.