Ne modifica zi de zi comportamentul si ne fac sa ne simtit bine ori rau ori de cate ori apar. Sunt invizibile, dar totusi vizibile la nivel verbal si nonverbal, paraverbal. Sentimentele si emotiile sunt doua stari, doua tipuri de manifestari psihologice pe care orice fiinta umana le experimenteaza de-a lungul vietii. Sentimentele dureaza mai mult si sunt mai complexe decat emotiile. Sunt, pana la urma, niste modalitati de exprimare a atitudinii omului fata de realitatea concreta. Sentimentele au drept obiect imagini si notiuni legate organic de constiinta morala, cele mai inalte dintre ele conturandu-se in jurul valorilor si idealurilor spirituale.
Modificarile comportamentale generate de sentimente sunt mult mai vizibile decat in cazul emotiilor si au o durata mai lunga. Trairea sentimentelor este mai intensa si sunt mai intelectualizate decat emotiile, o alta varianta mai superficiala a sentimentelor. Cele mai bune exemple de sentimente sunt dragostea si pasiunea. Dragostea e puternica, nu poate fi explicata, produce modificari vizibile la nivel comportamental si mintal, iar traierea dragostei este foarte puternica si poate duce, uneori, si la nebunie. Pe de alta parte, pasiunea dureaza o viata intreaga, daca este cultivata si mentinuta in niste limite normale. Cand esti pasionat de ceva iti concentrezi toate intentiile si fortele pentru indeplinirea unui scop care-ti place si pe care vrei neaparat sa ti-l insusesti. Sentimentele se vad foarte bine si in scris, asa cum reiese si din exemplele de pe https://ganduricupoveste.wordpress.com/, o incercare fireasca de conturare si exteriorizare a sentimentelor celor mai diverse pe care fiinta umana le poate trai.
Spre deosebite de sentimente, emotiile sunt generate de niste situatii, de obiectele din jurul nostru. Ne uitam la un tablou cu o fata frumoasa si ne gandim imediat la sora noastra, care a decedat de curand, lacrimile ne navalesc pe chip, amintirile ne coplesesc. Ele pot fi pasagere, de moment, cum e suferinta, care ne determina sa actionam instant pentru a indeparta factorul care a generat-o. In contrast, bucuria, o alta emotie, pozitiva de data asta, ne ajuta sa indeplinim mai usor anumite sarcini, insa cand devine sentiment se transforma intr-un scop in sine. O abilitate interesanta a emotiilor este mascarea acestora; de exemplu furia poate ascunde o frica intensa, neincrederea.
Si tot emotiile sunt ambivalente, adica pot avea o latura pozitiva si una negativa-putem fi bucurosi pentru ca am luat examenul sau putem fi bucurosi ca am scapat de colegul de camera care ne sacaia. Acelasi blog, https://ganduricupoveste.wordpress.com/, ne ofera cateva indicii despre emotiile si aspectul lor organic, transformator, despre modul in care omul se poate juca cu emotiile si poate fi „jucat” de ele… Si tot acolo puteti gasi cateva eseuri foarte bune despre iubire, fericire, stari firesti pe care le putem trai in orice context.