Alegerea sistemelor de securitate, mai grea decat am crede

Protectia 100% este un lucru pe care nimeni nu-l poate garanta, nici cele mai sofisticate sisteme de securitate. Ideea este ca procentul de protejare a locuintelor sa fie cat mai mare in functie si de echipamentele folosite. Solutia cea mai buna este sa ne ferim cat putem de hoti si sa instalam si camere de supraveghere, si sisteme de alarma sofisticate care sa ne alerteze rapid si sa anuntate autoritatile si firmele de paza in eventualitatea unor atacuri sau spargeri.

De preferat ca sistemele sa fie concepute pe principiul supravegherii reciproce, in sensul ca sistemele de alarma ale caror dispozitive sunt legate prin cablu alarma 6x0.27 ecranat si foarte rezistent, usor de mascat, cu senzori sa aiba macar unul protejat si plasat intr-o zona ferita, dar care sa fie vizibila pentru alti senzori, care la randul lor sa se acopere, astfel incat toata zona unde sunt dispusi sa poata fi supravegheata in totalitate, fara puncte moarte.

In cazul camerelor video, ele trebuie sa fie indreptate una spre alta sau sa fie in locuri foarte greu de depistat si de ajuns la ele. Cele mai bune sisteme de alarma sunt cele mixte, cu zone wireless si zone cu un cablu alarma 6x0.27 sau mai multe de care se pot lega senzori de miscare cu fir. Senzorii pot sa fie pusi in acest fel si in pozitii de unde e foarte greu de comunicat cu centrala alarmei. Atentie insa la transmisia radio si comunicarea telefonica oferite ca facilitati, pentru ca depind de cat de mare e locuinta, ce obstacolele sunt in calea lor si ce fel pot comunica toate elementele cu centrala. Senzorii nu trebuie sa fie plasati peste tot de dragul de a pune senzori, ci doar in locurile unde exista valori sau unde este probabil ca hotii sa incerce intrarea in casa. Problema mare e la senzorii de exterior care sunt mai scumpi si e mai greu sa comunice cu centrala.

In locul lor, pentru a se face economie si a se asigura protectia corecta si eficienta, se pot instala camere supraveghere video, care sa aiba legatura directa cu centrala de alarmare exact ca un senzor exterior cablat. Camerele video vor inregistra doar la sesizarea miscarii in apropierea lor-sunt de preferat cele cu lentile cu distanta focala variabila, care permit reglarea unghiului de vedere care va avantajeaza in functie de amplasare.