Evadari miraculoase si ingenioase

Airey Neave s-a dat drept un soldat nazist. Castelul Colditz este un bastion in inima Germaniei. Aici a fost incarcerat Aiery Neave, un ofiter britanic, in 1941. Inchisoarea nazista era doar pentru ofiteri, care erau tratati cu dispret si lipsa de respect cat cuprinde. A incercat sa evadeze prima data mergand printre garzi si dandu-se drept unul de-al lor, dar nu a reusit. A doua oara, impreuna cu un coleg prizonier au „clonat” uniformele germane cu ajutorul unor vopsele si au iesit printr-o casuta speciala unde stateau garzile, aflata in afara fortaretei. Apoi cu trenul sau pe jos au calatorit 650 de kilometri spre sud, apoi au trecut prin Franta si Spania si au ajuns in Marea Britanie, la patru luni de la evadare…
475 de talibani au evadat dintr-o inchisoare afgana. Inchisoarea Sarposa este doar pentru cei mai periculosi criminali, ca de exemplu militantii talibani. In aprilie 2011, inchisoarea avea nu mai putin de 500 de talibani, dintre care 475 au scapat printr-un tunel sapat pe sub inchisoare. Tunelul avea ventilatie, electricitate, era zidit. Cum era de presupus, munca la tunel a inceput cu luni bune inainte de evadare, intr-o casa inchiriat din apropierea inchisorii. Pe 25 aprilie 2011, sute de talibani au scapat in lume prin acest tunel. Doar 40 dintre ei au gost gasiti pana astazi.
Nabetari a plutit in deriva pe mare timp de sapte luni. Parte a campaniei din Pacific din al Doilea Razboi Mondial, japonezii au pus stapanire pe zeci de insule mici. Una dintre aceste micute insule, Insula Banaba, avea sa fie inceputul unei povesti de supravietuire incredibile. In 1942, Nabetari, originar din Nikunau, a inceput sa lucreze pe Insula Ocean in mine de fosfat. Japonezii au venit pe insula si i-au luat prizonieri pe toti cei care erau acolo, selectand 100 dintre ei pentru a ramane pe insula sa lucreze, oferindu-le in schimb hrana-Nabetari s-a numarat printre ei pentru ca era un pescar neimapomenit de bun. Asa, insula se transformase peste noapte intr-o inchisoare imensa. Pentru a scapa de pe insula, cativa prizonieri au plecat in necunoscut cu ajutorul unor ambarcatiuni asemanatoare unor canoe, folosite pentru pescuit. Nabetari s-a hotarat sa incerce si el metoda aceasta de evadare. Asa ca a luat o ambarcatiune si a plutit in deriva pe apa timp de sapte luni-a mancat peste pescuit cu mana si a baut apa doar cand ploua. A ajuns intr-un final aproape de Insula Ninigo, unde localnicii l-au ajutat sa-si revina si i-au dat de mancare.