Culoarea ochilor si degenerarea maculara

Natura nu poate garanta egalitate atunci cand vine vorba de genetica si boli. Anumite tulburari genetice si boli sunt legate si de factorul etnic si de anumite trasaturi fiziologice. Degenerarea maculara este o astfel de afectiune care depinde de mai multi factori foarte diferiti. Celulele din centrul ochilor care sunt raspunzatoare de vedere clara si corecta incep sa nu mai functioneze corect. Desi vederea periferica este mentinuta, vederea centrala este aproape imposibila.

Incidenta degenerarii maculare tine si de factori fiziologici subiectivi si de culoarea ochilor. Ochii albastri si verzi, mai ales cei ai britanicilor, scandinavilor si germanilor au sanse mai mari sa capete aceasta boala grava in comparatie cu cei care au irisul de culoare mai inchisa, care provin din populatii in care sunt preponderenti indivizii cu ochii caprui. Potrivit optometristilor, cei care au ochi deschisi la culoare cum ar fi albastri si iris mai deschis la culoare au mai putina melanina pentru a proteja ochiul si pot fi atinsi de degenerarea maculara mai usor. Degenerarea maculara tinde sa afecteze femeiele mai degraba decat barbatii, cei mai expusi la aceasta afectiune grava fiind caucazienii, care au in majoritate ochi de culoare deschisa.

O dieta bogata in antioxidanti si nutrienti pentru a limita distrugerile provocate de radicalii liberi, impreuna cu folosirea ochelarilor de soare sunt printre cele mai simple modalitati de a reduce incidenta degenerarii maculare.