10 incercari de a crea un limbaj universal perfect

Limbaj modern indo-european. Exista o asociatie in lume numita Dnghu, mai exact in Europa, care militeaza pentru revenirea in limbajul comun a limbilor nord-vest indo-europene ca limba comuna in Uniunea Europeana. Limbile indo-europene cuprind pe cele germanice, romane, slave, celtice, baltice, albaneze, elenice, iraniene, indo-ariene.

Ramura nord-vestica este considerata una antica, stramos al limbilor germanice si romane si o limba indo-europeana moderna revazuta. Limba vizata de organizatie a fost numita la inceput Europaio, dupa care a primit numele de Modern Indo-European. Multi sceptici si critici spun ca aceasta limba contravine limbilor comune folosite in lume si face parte doar dintr-o agenda politica paralela facuta de amatori. Interglossa si Glosa. In 1943, lingvistul si biologul Lancelot Hogben a inceput sa promoveze in cartea sa publicata atunci o limba unde sa nu existe flexiuni si terminatii, vocabularul sau venind de la greci si latini, sintaxa si cuvintele de la chinezi. Filosofia lui Hogben era simpla: cea mai buna gramatica este nicio gramatica”, un concept bazat pe Interlingua, un limbaj auxiliar cu baze latine. Limbajul inventat de doctor nu prea a fost popular pana in 1960, si asta pentru ca britanicii erau mai preocupati de razboiul contra fascismului.

In 1960, un elev pe nume Ron Clark impreuna cu un alt prieten, care s-a aliat ideii acestea in 1972, au redenumit limba Glosa, incluzand un sistem fonetic mai putin constrictiv decat conventiile grecesti. Fiecare cuvant Glosa reprezinta o idee si poate functiona ca verb, substantiv, adjectiv, prepozitie, gramatica reducandu-se la cuvinte-operatori si topica. Daca va bate gandul sa invatati Glosa o puteti face online, cu instrumentele lingvistice disponibile gratuit.