Descoperiri suprinzatoare despre asistenta medicala antica

Medicii antici tratau si PTSD-ul. Acum exista dovezi ale soldatilor antici din Mesopotamia care sufereau de post-traumatic stress disorder (PTSD) chiar de prin anii 1300 i.d.Hr. Medicii chiar incercau sa depisteze si sa trateze la timp luptatori din dinastia asiriana care se confruntau cu insomnii, flashback-uri, depresie, simptome asemanatoare cu cele ale veteranilor moderni. Ca si in cazurile moderne de PTSD, luptatorii antici aveau cosmaruri, li se parea ca vad fantome care veneau sa-i ia. Pe atunci, barbatii erau nevoiti sa mearga la lupta o data la trei ani ca urmare a serviciului militar pe care erau obligati sa-l faca.

Faptul ca vedeau tot timpul camarazi morti, sufereau rani grave, erau mereu incojurati de moarte determina instalarea rapida a PTSD. In vremurile stravechi se credea ca acele fantome care tot le dadeau tarcoale erau demoni ai dusmanilor sau fantome, atacand cu predilectie soldatii lasati in urma in timpul atacurilor. Medicina antica si pastilele pentru ochi vechi de 2000 de ani. De obicei, avem date despre medicina antica de prin manuscrise si descoperiri arheologice, insa pentru a vedea exact cum se facea medicina antica e nevoie de probe concrete. Nu mica le-a fost mirarea arheologilor cand au descoperit un dulap cu medicamente pe un vas scufundat roman care data de prin 120 i.d.Hr. Vasul se scufundase in urma unei furtuni puternice din zona Populonia, un port cheie in Mediterana. Recent, au fost descoperite chiar si lampi si alte artefacte din acea perioada. Insa cea mai tare descoperire a fost cea a echipamentului medical roman care a apartinut unui medic ce se afla la bordul navei.

Un mojar, un ac de cusut chirurghical si un recipient pentru colectarea sangelui scurs in timpul operatiei au fost recuperate. S-au gasit si medicamente vechi de 2000 de ani si fel de fel de droguri pentru anestezie. Pentru ca erau pline de substante naturale si foarte utile pentru ochiul uman s-a crezut ca medicamentatia era pentru spalaturi oculare, o practica des intalnita in vremurile antice.